Știm cu toții că perioada de carantină ne-a făcut să ne gândim cum să facem să treacă timpul mai repede și să ne rugăm ca lucrurile să revină la normal, în cel mai scurt timp. Însă, adevărul este că normalitatea cu care eram obișnuiți cândva, nu va mai fi aceeași în viitorul apropiat. O parte dintre voi v-ați adaptat repejor cu acest stil de viață și ați început acele activități de care nu ați avut timp să vă ocupați până acum. Da, acele activități muzicale la care v-ați tot gândit de-a lungul anilor, cum ar fi începerea studiului la pian, învățarea unui instrument muzical, precum chitara clasică sau chitara bass, sau utilizarea echipamentelor audio pentru a vă înregistra ideile muzicale. În lunile martie, aprilie și mai, am fost bucuroși să vă livrăm în oraș, chiar la voi acasă, instrumentele comandate și accesoriile necesare. Unii nu au știut exact ce să aleagă, care ar fi diferențele principale între un instrument și altul și care ar fi cea mai bună opțiune pentru ei. Vom prezenta mai jos câteva idei de luat în considerare în momentul achiziționării unui echipament audio profesional pentru studioul tău.
Am observat în acest an o creștere substanțială în numărul de vânzări pentru categoria de echipamente de studio, precum microfoane cu diafragma mare, monitoare de studio, interfețe audio și claviaturi MIDI. De aceea, acum se găsesc în magazinul nostru produse începând cu Behringer C-1U (microfon tip condensator cu diafragma mare cu interfață USB încorporată), un microfon de buget redus, dar impresionant din punct de vedere al calității, Behringer C-1 (același ca C-1U, doar că se conectează prin cablu XLR și se achiziționează interfața audio separat – calitate superioară), Shure SM58 (microfon tip dinamic, unul dintre cele mai populare microfoane care au existat vreodată pentru soliști) și Rode NT1-A sau NT-USB (microfoane care au fost best seller în categoria microfoanelor de studio). Pe lângă faptul că aceste microfoane sunt nelipsite în orice studio, fie el studio profesional de înregistrări sau home-made studio, aceste microfoane pot fi folosite și în scop educațional. Mai exact, oferă o calitate net superioară microfoanelor integrate în căștile audio primite o dată cu telefoanele mobile și le puteți folosi pentru orele online.
Fie că aveți microfoane sau un instrument muzical precum chitara acustică cu doza sau chitară bass, aveți nevoie de o interfață audio pentru înregistrarea acestora în calculator. Cea mai populară opțiune este interfața audio prin USB. Aceasta se conectează printr-un cablu USB în calculator, iar sunetul preluat se transmite în PC/Mac prin intermediul unui DAW (Digital Audio Workstation). La noi în magazin, best seller pentru interfețe audio au fost cele de la Behringer, Focusrite și Presonus. Având în vedere raportul calitate-preț, clienții noștri au ales modelele U-Phoria de la Behringer, mai exact UMC22 (două canale, primul având un preamplificator de microfon de la Midas, al doilea canal având o intrare de instrument, monitorizarea acestora fiind posibilă prin ieșirea de căști sau prin cele două ieșiri Left&Right TRS), UMC202HD, UMC204HD și UMC404HD (acestea sunt variantele care au mai multe canale cu preamplificatoare Midas, opțiunea de MIDI și opțiunea de a avea mai multe ieșiri). Focusrite este iarăși un brand foarte popular în lume. Se consideră a fi una dintre cele mai bune interfețe audio existente la momentul actual, datorită preamplificatoarelor de microfon pentru care cei de la Focusrite au fost și premiați. Nu numai calitatea acestora este superioară altor plăci de sunet, dar și construcția robustă din metal este cu totul deosebită, însoțită de un design impresionant.
În final, toate aceste elemente combinate, microfoanele, instrumentele, plăcile de sunet etc. vin conectate la o pereche de căști audio profesionale sau o pereche de monitoare de studio. Căștile de studio sunt foarte importante în momentul mixajului, fiindcă sunt construite în așa fel încât să izoleze foarte bine și să redea frecvențele audio în cel mai fidel mod posibil, astfel încât să îți ofere posibilitatea de a mixa totul perfect. Modelele pe care le-am adus în magazin și au fost apreciate de către clienții noștri sunt cele de la Superlux (entry level) HD-681, HD-681 EVO, Presonus HD7 și HD9, AKG K240 (mid range) și ATH-M50X de la Audio-Technica. Pentru o privire de ansamblu al unui mixaj este necesar să aveți pe birou și două monitoare de studio. În acest fel, veți putea auzi fiecare instrument și linie melodică în parte, pentru un rezultat final gata să devină hit. Monitoarele pe care le-am recomandat noi și au avut succes sunt cele din seria Eris de la Presonus (E3.5, E3.5BT, E4.5 – difuzoare cu dimensiuni mai reduse, cu construcție din kevlar), seria Reveal de la Tannoy și, mai nou, monitoarele Kali Audio IN-8 care sunt pe 3 căi și au tweetere coaxiale, putere de 140W și EQ pentru corecția camerei.